29 Травня 2023

Отримали повідомлення про нарахування грошової допомоги?

Шахраї привласнюють гроші, застосовуючи схеми буцімто надання грошових виплат українцям. Щоб ви могли розпізнати подібне шахрайство та вберегти свої кошти, наводимо приклади таких схем:

  1. Шахраї масово розповсюджують повідомлення різноманітними інформаційними каналами – у соціальних мережах та месенджерах – про можливість отримання грошової допомоги, зокрема в межах програм єПідтримки, Дії, допомоги від ЄС, від представників ООН, різних програм міжнародних організацій та благодійних фондів. У розсиланнях шахраї пропонують перейти за посиланнями, які спрямовують на шахрайські сайти-приманки, схожі на справжні сайти державних органів, міжнародних організацій, благодійних фондів. На таких сайтах-приманках розміщені посилання на фішингові ресурси, стилізовані під сторінки відомих українських банків, де необхідно авторизуватися та ввести мобільний номер телефону, пін-код, пароль до інтернет-банкінгу, смс-код від банку. Коли громадяни вводять усі дані, вони автоматично стають відомі шахраям.
  2. Шахраї можуть розміщувати рекламу в інтернеті про те, що Є-допомога відновила соціальні виплати і можна подати заявку для отримання грошової допомоги. Коли людина натискає «подати заявку», сайт показує авторизуватися через інтернет-банкінг та просить ввести логін та пароль від інтернет-банкінгу.
  3. Також можуть бути ситуації, коли шахраї створюють сторінки в соціальних мережах, де пропонують допомогу українцям, які опинилися в скрутному фінансовому становищі. Пропонують відправити гуманітарну допомогу та просять оплатити доставку, що коштує 300 гривень.

Пам’ятайте, якщо хтось вам пропонує отримати грошову допомогу через чат-бот, — це шахрайська схема, якщо для отримання допомоги потрібно сплатити державне мито — це також шахрайська схема.



Прикладів подібних афер може бути багато. Щоб не потрапити на гачок шахраїв, потрібно дотримуватися простих правил:

  • отримуйте інформацію лише з офіційних джерел. Якщо оформляли допомогу, очікуйте сповіщення про нарахування в застосунку вашого банку або на порталі чи в застосунку Дія;
  • не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями;
  • тримайте в секреті:
    • тризначний номер на звороті картки;
    • пін-код до картки;
    • логін та пароль до інтернет-банкінгу;
    • коди банків та мобільних операторів.
  • не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Використовуйте для перевірки посилань та сайтів:


ВАЖЛИВО! Схема шахрайства може бути абсолютно новою або добре прихованою. Тому, крім перевірки сайту на сайті Кіберполіції в розділі "STOP FRAUD" та сервісі CheckMyLink, проводьте також власну перевірку.



ПАМ’ЯТАЙТЕ! Офіційні сторінки державних органів, благодійних організацій, банків у месенджерах та в соціальних мережах мають бути верифікованими (містити позначку ✔).



Якщо ви стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.



Більше інформації про правила платіжної безпеки – на сайті #ШахрайГудбай: https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/.

EUR 42.25 42.95
USD 39.35 39.95

Є запитання? Залишайтеся на зв'язку!

Залиште Ваш телефон і ми зв'яжемося з Вами як можна швидше

Дякуємо за Вашу заявку!