20 Травня 2022

Як держава, банківський сектор та міжнародна спільнота підтримують підприємців?


Сильна армія та – у якої сильний тил. Тил – це не тільки волонтери, які допомагають нашим бійцям, не тільки люди, які переказують гроші на допомогу, а й українці, які працюють, сплачують податки та підтримують економіку держави. Бізнес, що працює, – надважливий для України сьогодні.



Як держава, банківський сектор та міжнародна спільнота підтримують підприємців?



1.Видача пільгових кредитів для бізнесу – державна програма «Доступні кредити 5-7-9%».


За минулий тиждень у межах цієї програми видано підприємцям 738 пільгових кредитів на загальну суму 3,09 млрд грн, за даними Мінфіну.


На які цілі були видані підприємцям кредити?

  • на інвестиційні цілі;
  • як антикризові кредити;
  • як рефінансування попередньо отриманих кредитів;
  • кредити для с/г виробників.

42 банки приймають участь у програмі, детальніше про це на сайті Мінфіну за посиланням: http://surl.li/bxglo



Також уряд затвердив зміни до надання фінансової державної підтримки аграріям під час посівної, детальніше за посиланням: http://surl.li/bxljd



Для аграріїв також передбачена додаткова підтримка:

  • на час воєнного стану скасовані додаткові процедури із сертифікації насіннєвого матеріалу;
  • запущено аграрну платформу по збору актуальних потреб аграріїв під посівну в режимі реального часу: https://agrostatus.org;
  • дозволено експлуатацію сільгоспмашин без їхньої реєстрації на період воєнного стану;
  • створено онлайн-платформу для покращення логістичних маршрутів аграріїв в умовах воєнного стану: https://prodsafety.org.

2. Програма релокації підприємств – це програма з переміщення підприємств з територій, що наближені або знаходяться у зоні бойових дій, в безпечні регіони Західної України.



Понад 400 підприємств вже переїхали, а 216 з них вже відновили свою роботу, за даними Міністерства економіки. Підприємства перевезли трудові колективи, налагодили діяльність на новому місці розташування.



До програми може долучитися будь-яке підприємство, здійснивши повну або часткову релокацію своїх потужностей.  Програма поширюється на регіони, що постраждали від бойових дій. 



Щоб стати учасником програми потрібно заповнити заявку за посиланням: http://surl.li/bxgmo



Детальніше про програму читайте на сайті Міністерства економіки за посиланням:


http://surl.li/bxgmc



3. Працевлаштування внутрішньо переміщених осібпрограма компенсації роботодавцям витрат на зарплату працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб у розмірі 6,5 тис. грн за кожного такого працівника упродовж двох місяців.



Це програма Уряду та Міністерства економіки, яка реалізовується з метою підтримки створення робочих місць. Детальніше про програму за посиланням: http://surl.li/bowvm



4. Європейський Союз на рік скасовує стягнення усіх імпортних мит на українські товари. Йдеться про всі промислові мита, аграрні мита і квоти, систему вхідних цін, антидемпінгових мит і захисних мит, про це повідомляє Міністерство економіки: http://surl.li/bxgmq. Велика Британія також оголосила про скасування усіх мит і квот для українських товарів.



5. Державні гарантії на портфельній основі.


Державні гарантії надаються для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, що надаються суб’єктам господарювання мікро-, малого та середнього бізнесу. Детальніше про це за посиланням: http://surl.li/bxlky



6. Також уряд ухвалив ряд податкових пільг для ФОПів та підприємств в умовах війни. Інформацію щодо податкових змін, читайте на сайті Державної податкової служби України: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini


Тримаймо стрій та лупаймо сю скалу!


#НБУ_фінансова_оборона



EUR 42.30 43.00
USD 39.40 40.00

Є запитання? Залишайтеся на зв'язку!

Залиште Ваш телефон і ми зв'яжемося з Вами як можна швидше

Дякуємо за Вашу заявку!