21 Вересня 2022

Маєте змогу - платіть за кредитом під час війни.

Платіть за кредитом, якщо маєте змогу. Це важливо для економіки країни та роботи банків. Якщо фінансове становище різко погіршилося, зверніться до фінансової установи, де оформлений кредит, з проханням оформити реструктуризацію.



Реструктуризація – це зміна умов кредитного договору на лояльніші для позичальника з урахуванням його фінансового стану, що дає можливість сплачувати за кредитом.



Переваги реструктуризації:

  • ваша кредитна історія не погіршується;
  • зменшення щомісячного платежу за кредитом, що дозволяє зменшити навантаження на сімейний бюджет;
  • фінансова установа не нараховує штрафні санкції, якщо ви скористалися реструктуризацією і не маєте простроченої заборгованості.

Які можуть бути варіанти реструктуризації?

  • Продовження строку користування кредитом і зменшення щомісячного платежу.
  • Скасування пені та штрафних санкцій.
  • Списання частини боргу.

Також в окремих випадках банк може йти на інші умови реструктуризації, наприклад, позичальник достроково сплачує 10–15% боргу, після чого фінансова установа знижує відсоткову ставку.



Майте на увазі! Фінансова установа може відмовити у реструктуризації боргу.

Адже зміна умов кредитного договору на лояльніші для позичальника – це її право, а не зобов’язання.



Як оформити реструктуризацію?


Необхідно звернутися до фінансової установи з офіційною заявою про реструктуризацію та надати документи, які підтверджують виникнення обставин, за яких ви не маєте змоги платити за кредитом: це може бути втрата роботи, працездатності тощо.



Детальний пакет документів уточнюйте у фінансової установи, в якій у вас оформлений кредит. Реструктуризація оформлюється підписанням договору, де зазначені нові умови кредиту.



ВАЖЛИВО! У період дії воєнного стану та у 30-денний строк після дня його припинення або скасування споживач не нестиме відповідальності перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов’язань за споживчим кредитом, зокрема – у разі прострочення штрафи та пеня не нараховуватимуться.



Більше інформації про кредитні послуги читайте на #ЗнайСвоїПрава_Кредити https://promo.bank.gov.ua/know-your-rights-loans/
EUR 42.30 43.00
USD 39.40 40.00

Є запитання? Залишайтеся на зв'язку!

Залиште Ваш телефон і ми зв'яжемося з Вами як можна швидше

Дякуємо за Вашу заявку!